
توضیحات
" به نام حضرت دوست"
هنر رهاسازی پتانسیل خلاق:
" خلاقیت انگیزه عالی محسوب میشود، زیرا باعث میشود افراد به آنچه انجام می دهند، علاقه پیدا کنند. خلاقیت امکان دستیابی به همه خواستهها را میدهد.
خلاقیت زندگی را سرگرم و جالبتر میکند." ادوارد دبونو
همه ی ما در زندگی و کار خود دوست داریم خلاق و نوآور باشیم. دلمان میخواهد ایدههای جدید داشته باشیم که در زندگی آنها را به کار ببریم.
لزومی ندارد که فرد خاصی باشیم یا اینکه نویسنده، سخنران و یا یک مخترع باشیم تا خلاقیت را ارزشمند بدانیم. در هر شغلی که باشیم، خلاقیت در حکم یک طلای ناب است.
علیرغم اهمیت برخورداری از تفکر خلاق، تعداد معدودی از افراد این مهارت را دارند.خلاقیت بخشی جدایی ناپذیر از زندگی هر شخص است. ایدههای اصلی و خلاقانه، پایه و اساس بسیاری از اختراعات در تاریخ بشری است.
اگر" برادران رایت " تصمیم میگرفتند به چیز دیگری غیر از هواپیما، فکر کنند، آیا می توانستند به عنوان یکی از مخترعان هواپیما، شناخته شوند؟جواب این است، احتمالاً: خیر
به همین دلیل است که هر کسی باید در تلاش برای ایجاد حرکت خلاقانه، باشد. اگر شروع نکنیم و خلاقیت خودمان را پرورش ندهیم، ایدههای زیادی را در ذهن خود دفن میکنیم. برای اینکه اولین قدم را در راه پرورش خلاقیت و نوآوری برداریم، ابتدا باید کفشهای خود را بپوشیم. در این حالت، کفش نشانهای از طرز فکر اولیه است یعنی باید مکانی برای تفکر انتخاب کنیم، از وسایل ارتباط جمعی دورباشیم و در سکوت بیاندیشیم.
هرکاری که افکار ما را به خلاقیت وا میدارند، میتوانیم انجام دهیم و ذهن خود را رها کنیم. برای ایجاد خلاقیت، سعی کنیم که توجه خود را، فقط بر روی یــــک کار متمرکز کنیم و همه جوانب انجام آن کار را بسنجیم و راه حلهای خلاق انجام آن را یادداشت کنیم.
"خلاقیت به چیز خاصی بستگی ندارد فقط به اعمال ما بستگی دارد."
به یک ذهن روشن و فضای راحت و آرامشبخش نیاز داریم که افکار خلاقانه به سراغ ما بیایند. یک قلم و چند برگ کاغذ می خواهیم که هر فکر و ایدهی جدیدی را در آنها یادداشت کنیم. نوشتن، یکی از بهترین راههای ایجاد افکار نامشهود و تبدیل آنها به مشهورات بصری است.
هر چیزی که به ذهن خطور میکند، را بنویسیم. همچنین، خودمان را فقط به کلمات محدود نکنیم. استفاده از نمودارها، طرحها و جدول های مختلف هم به ماکمک کند.
هر فکری که شروع به صحبت در مغزمان ، میکند، را با دقت گوش داده و بر روی کاغذ بیاوریم. فرقی نمیکند که فکرمان تا چه اندازه احمقانه، غیر قابل تصور یا نامشخص است هر فکری می تواند منجر به ایدهای خلاق گردد.
در این مرحله میتوانیم از ایدههای دیگران نیز، الهام بگیریم ولی آنها را به اندازه کافی، تغییر بدیم، کامل گرا نباشیم و به خودمان اجازهی پیشرفتهای ناقص و کوچک را هم بدهیم .
دورو برمان را با افراد خلاق و هنرمند، پرکنیم، چون میتوانیم دیدگاه جدیدی بیابیم.
خلاقیت فرایندی فکری و روانی است که انرژی تازه و ارزشمند دارد. خلاقیت را میتوان با روشهای مختلف، پرورش داد.
از جمله:
1-با پرسیدن سوالات مناسب، خلاقیت را افزایش دهیم.
بخش عمده ای از خلاقیت، پرسیدن سوال مناسب است، در کتاب "سوالات را تغییر بده تا زندگیات تغییر کند." نوشته دکتر ماریل آدامز به اهمیت پرسیدن سوالات مناسب و خوب اشاره شده است.
سوالات نامناسب، فرایند تفکر خلاق را متوقف کرده ولی پرسیدن سوالات مناسب و شایسته مانند:
" الف: ریشهی مشکل کجاست؟
ب: چرا این مسئله مهم است؟
ج :چه راه حلهایی برای انجام آن وجود دارد؟
د: دشوارترین راه انجام آن چیست؟ و ...."
ه:آسانترین راه حل کدام است؟
باعث می شود راه حلهای متفاوت و خلاقانه تری به ذهن ما برسد.
2-محیطی خلاق ایجاد کنیم :
این موضوع را بدانیم که محیطهای منفی در هر دقیقه، هزاران ایدهی بزرگ را میکشند، از سویی دیگر محیطی خلاق مانند گلخانهای است که بذر ایدهها پاشیده شده، جوانه میزند و رشد میکند.
محیط خلاق، خلاقیت را در بین افراد تشویق میکند و باعث ایجاد حال خوب و اعتمادسازی بین افراد میگردد، در محیطی خلاق، تمرکز برنوآوری است. در آن، تاکید زیادی بر ارائهی گزینههای متفاوت وجود دارد و به رویاها و اهداف بزرگ، بها داده میشود.
3-با افراد خلاق و مبتکر و نوآور همنشین و دوست باشیم.
اگر بدانیم که خلاقیت مسری است و تاثیر ایدهها بر یکدیگر، بسیار زیاد است آنگاه وقت بیشتری را با افراد خلاق میگذرانیم و از حصار خود بیرون میآییم تا با شکستن چارچوبها و محدودیتها ، و جمعآوری ایده های خوب و خلاق، به نوآوری و خلاقیت بیشتری برسیم .
4- عوامل کشنده خلاقیت، را از بین ببریم:
هرگونه فکر و نگرشی که ارزش تفکر خلاق را پایین میآورد، را از بین ببریم، جملات منفی و واگویه منفی: مثل من خلاق نیستم، باید واقع بین باشم، اگر اشتباه کنم، چی ؟؟ و .... نگوییم.
ویژگیهای متفکران خلاق:
1-متفکران خلاق برای ایدهها ارزش قائل هستند:
افراد خلاق، به ایده ها اهمیت میدهند. آنها فقط به استعداد خود تکیه نمیکنند، بلکه در جمعآوری ایدهها، بسیار منضبط هستند و سعی در جمعآوری ایدههای مختلف دارند، آنها برای هر نظر و ایدهای، ارزش خاصی قائلاند.
2- متفکران خلاق، گزینههای مختلف را بررسی میکنند:
آلبرت انیشتن میگوید " تخیل از دانش مهم تر است" یعنی برای رسیده به راه حل مسائل، فقط دانش لازم نیست تخیل و خلاقیت هم مهم است.
وقتی برای بررسی گزینههای مختلف ارزش قائل باشیم . بهترین پاسخ ها را پیدا خواهیم کرد. همیشه افرادی که خوب فکر میکنند، راهحلهای مفیدی هم ارائه میدهند، این افراد در برخورد با شرایط نامطمئن زندگی، پاسخ های متفاوت و خلاقانهتری میدهند و با بررسی گزینههای مختلف، راه حل نو و خلاقانهای به ذهنشان میرسد.
3-متفکران خلاق پذیرای چیزهای عجیب و غیر معمول هستند:
اصولاً بین خلاقیت و غیر معمول بودن، همبستگی مثبتی وجود دارد. افرادی خلاق، از مسیرهای فکری متفاوت به مسائل نگاه می کنند و گاهی خلاف آنچه که معمول است، عمل می نمایند.
4-متفکران خلاق بین چیزهای نامرتبط، ارتباط معنادار ایجاد میکنند:
بسیاری از خلاقیتها، در پی ارتباط مسائل مختلف با هم پدیدار میگردد، وقتی نقشهای در ذهن آماده باشد و آنگاه می توان با پیوند دادن ایدههای مختلف، ایده ی نو و جذابی را به وجود آورد.
5-متفکران خلاق از شکست خوردن، نمیترسند:
ادوین پاند میگوید: " یکی از ابعاد ضروری خلاقیت، نهراسیدن از شکستهاست."
چون خــــلاقیت مستلزم خلاف عرف معمول، حرکت و عمل کردن است و به دنبال خلق ایدههای جدید میباشد،ممکن است بارها در مسیر، شکست بخورد، اما این شکستها، سد راه خلاقیت نیستند و افراد خلاق اجازه نمیدهند ایدههای شکست خورده، مانع راهشان شود، بلکه از آنها درس میگیرند و از شکستها نمیهراسند تا اینکه به موفقیت برسند.
تهیه شده توسط مریم معمار مدرس بهبود فردی و آموزش کودک و نوجوان
نوع فعالیت: مدرس و پژوهشگر کودک و نوجوان
.jpg)
message نظرات شما